Het bedrijf achter De Raket

1 januari 2016 was niet alleen het begin van weer een nieuw jaar, maar ook de oprichtingsdatum van een nagelnieuwe uitgeverij in Opglabbeek. Op die dag hield Johan Dreezen, met zijn 20 jaar ervaring gepokt en gemazeld in de media en grafische industrie, zijn uitgeverij dDPrints boven het doopvont. De jonge onderneming nam meteen het in Opglabbeek en omstreken populaire reclame- en informatieblad De Raket, over en gaf het een heel nieuwe look.

Uitgever Johan Dreezen: “De Raket was jarenlang een succes, maar het bestaande concept in zwart-wit voldeed volgens mij niet meer aan de behoeften van de moderne ondernemer. Lokale handelaars willen immers hun producten en diensten in kleur adverteren en ook het krantenformaat leek inmiddels niet meer bij de tijd.”

JohanDreezenDeRaket

Wat handelaars nodig hebben, zijn betaalbare en effectieve advertenties in een magazine dat klanten graag lezen.
JohanDreezenDeRaket

De Raket moest dus een grondige restyling ondergaan. dDPrints transformeerde De Raket in een eigentijds magazine, dat 8 tot 16 pagina’s telt en in kleur wordt gedrukt. Het krantenpapier werd vervangen door een kwalitatief wit, gestreken papier. Met deze transformatie biedt dDPrints lokale handelaars een interessant medium om hun producten en diensten onder de aandacht van de klanten te brengen.

Johan Dreezen: “De reacties op de eerste nummers zijn zonder meer positief. Dat stimuleert ons uiteraard om op de ingeslagen weg verder te gaan. Wat handelaars nodig hebben, zijn betaalbare en effectieve advertenties in een magazine waar consumenten telkens weer naar uitkijken. De lezers zijn uiteraard vooral geïnteresseerd in de interessante aanbiedingen en kortingsbonnen, die in elk nummer van de Raket staan. Dat is net waar de vernieuwde Raket helemaal op inspeelt.”

Inhoudelijk zorgt dDPrints met de Raket bovendien voor leesplezier voor jong en oud. Zo vind je in elk nummer een woordzoeker en mag je je hersenen pijnigen om de code van een fictieve brandkast te kraken. Als je er ook in slaagt de sudoku in De Raket op te lossen, dan kun je een leuke cadeaubon winnen.

De kleine lezertjes worden uitgedaagd om mooi binnen de lijntjes van de kleurplaat te blijven. Enkele mopjes zorgen voor een vrolijke noot, terwijl her en der over de pagina’s verspreid een aantal spreuken de lezer uitnodigen tot nadenken.

Nieuw in De Raket is tot slot de gemeentelijke informatie van de gemeenten Opglabbeek en As. Via De Raket informeren de gemeentebesturen hun inwoners over interessante weetjes uit hun gemeente.

De recente transformatie van De Raket is voor dDPrints zeker geen eindpunt. De uitgeverij onderzoekt momenteel de mogelijkheid om lokale handelaars ook een online platform aan te bieden, waarop zij digitaal met hun klanten kunnen communiceren. Een ander toekomstproject is de eventuele uitbreiding van het verspreidingsgebied van De Raket. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

De Raket is TOP! Johan, ge zijt goed bezig!(Marleen, Lingerie Caresse)
Informatief, vernieuwend, en van bij ons!(Marijke, T.S.S.I. nv)
De Raket heeft een mooie lay-out, een leuk blad voor de omgeving(Lieve, Keurslager)
De Raket is TOP! Johan, ge zijt goed bezig!(Marleen, Lingerie Caresse)
Informatief, vernieuwend, en van bij ons!(Marijke, T.S.S.I. nv)
De Raket heeft een mooie lay-out, een leuk blad voor de omgeving(Lieve, Keurslager)
JohanDreezenDeRaket JohanDreezenDeRaket JohanDreezenDeRaket JohanDreezenDeRaket

Het productieproces van De Raket

Aan elke Raket gaat natuurlijk een heel proces vooraf.
Hieronder gunnen we de lezer een exclusieve blik achter de schermen van dDPrints.

Vijf stappen tot in de brievenbus

Voorbereiding

In de voorbereidende fase verzorgt dDPrints de opmaak van de bestelde advertenties. De uitgever denkt na over een thema voor De Raket en zoekt leuke spelletjes en pittige spreuken uit.
Ontwerper Ben Janssen creëert een mooie cover voor het nieuwe nummer, terwijl cartoonist Seppe Dreezen een grappige cartoon tekent. In deze fase wordt ook de informatie van de gemeenten verzameld.
JohanDreezenDeRaket

Vormgeving

De volgende stap is het lay-outen. Rekening houdend met de te plaatsen advertenties maakt Johan Dreezen de indeling van de binnenpagina’s. Vormgever Jos Bongaerts giet het geheel in een digitale, grafische opmaak. Als de opmaak klaar is, maakt hij een proef en controleert dDPrints het drukklare bestand. Op naar de drukkerij!
JohanDreezenDeRaket

Prepress

In de prepress-afdeling van de drukkerij worden de losse opgemaakte pagina’s van De Raket digitaal op de juiste plaats gemonteerd en daarna op aluminium drukplaten belicht. Vooraf moet dDPrints wel de paginavolg­orde nog even controleren. Laat de persen maar draaien!
JohanDreezenDeRaket

Drukken en Afwerken

In de drukkerij wordt De Raket afhankelijk van de omvang in katernen van 4, 8 of 16 pagina’s gedrukt. dDPrints kiest voor een wit gestreken papier van hoge kwaliteit. Het drukken van de 10.500 exemplaren neemt ongeveer twee uur in beslag. Als de inkt droog is, worden de verschillende katernen gevouwen en vervolgens op een nietmachine verzameld, geniet en schoongesneden. De Raket wordt netjes gebundeld en verpakt, want dat is nodig voor de volgende stap.
JohanDreezenDeRaket

Verzending

De Raket is nu dan wel gedrukt en afgewerkt, maar ze zit nog niet in de brievenbussen van de lezers. Daarvoor zorgt de distributiefirma. De drukkerij levert De Raket aan de distributiefirma en die zorgt ervoor dat er een Raket in elke brievenbus van Opglabbeek en omstreken valt.

Zo gaat dat dus bij dDPrints, om de twee weken telkens opnieuw.

Veel leesplezier!